Voňavý pampeliškový sirup (med)

Tekuté zlato z květů pampelišky lékařské bohaté na vitamíny a minerální látky.

Sirup má vynikající účinky při léčbě kašle a nachlazení, se kterým se v jarních měsících potýká nejeden z nás.

Je výborným sladidlem pro Váš čaj, kávu či jiné horké nápoje. Dá se také použít místo klasického kupovaného sirupu rovnou do studené vody. Tip: přidáním pár lístků máty a plátků citrónu získáte lahodný osvěžující nápoj.

IMG_0244

A jak na výrobu tohoto blahodárného sirupu? Nebojte, není to žádná věda:-)

Budete potřebovat:

  • asi 400 ks květů pampelišek
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 3 citróny

Květy důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce, do nějž jste napustili dva litry vody. Přidejte omyté, na kolečka nakrájené citróny a přiveďte k varu. Vařte 15 minut. Poté směs odstavte z plotny a nechte vylouhovat do dalšího dne.

IMG_0236

Druhý den směs přeceďte přes plátno do většího hrnce, aby v ní nezůstaly žádné zbytky z dužiny citrónů nebo lístečků z květů pampelišek. Do tekutiny přidejte cukr. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte zhruba 90 minut.

IMG_0240        IMG_0242

Hotový sirup plňte do čistých sklenic.

Dobrou chuť a pevné zdraví Vám přeji:-)

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *