Voňavý pampeliškový sirup (med)
Tekuté zlato z květů pampelišky lékařské bohaté na vitamíny a minerální látky.
Sirup má vynikající účinky při léčbě kašle a nachlazení, se kterým se v jarních měsících potýká nejeden z nás.
Je výborným sladidlem pro Váš čaj, kávu či jiné horké nápoje. Dá se také použít místo klasického kupovaného sirupu rovnou do studené vody. Tip: přidáním pár lístků máty a plátků citrónu získáte lahodný osvěžující nápoj.
A jak na výrobu tohoto blahodárného sirupu? Nebojte, není to žádná věda:-)
Budete potřebovat:
- asi 400 ks květů pampelišek
- 2 l vody
- 2 kg cukru
- 3 citróny
Květy důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce, do nějž jste napustili dva litry vody. Přidejte omyté, na kolečka nakrájené citróny a přiveďte k varu. Vařte 15 minut. Poté směs odstavte z plotny a nechte vylouhovat do dalšího dne.
Druhý den směs přeceďte přes plátno do většího hrnce, aby v ní nezůstaly žádné zbytky z dužiny citrónů nebo lístečků z květů pampelišek. Do tekutiny přidejte cukr. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte zhruba 90 minut.
Hotový sirup plňte do čistých sklenic.
Dobrou chuť a pevné zdraví Vám přeji:-)